Lansare de carte #online: „Haide, zboară odată“ de Etgar Keret

Marți, 2 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea volumului de proză scurtă Haide, zboară odată de Etgar Keret, recent apărut în traducerea Ioanei Petridean în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu, volum distins cu Premiul Sapir pentru Literatură 2018 și câștigător al National Jewish Book Award for Fiction 2019.

Personajele din volumul de povestiri Haide, zboară odată se situează la intersecția fantasticului, cinismului și ironiei fine cu realitatea în formele ei cele mai banale. Ceea ce leagă discret toate poveștile între ele este, paradoxal, tocmai impasul comunicării: protagoniștii lui Keret văd aproape periferic și izbutesc cu greu să comunice. Dar asta nu le face mai puțin umane, dimpotrivă, există ceva profund omenesc până și în cele mai fantastice detururi ale istoriilor prin care sunt purtate.

Participă: Ioana Petridean, traducătoarea volumului, Nicoleta Munteanu, filolog, co-fondatoare alături de Emil Munteanu a proiectului AlecartT.O. Bobe, scriitor și Cristian Pătrășconiu, jurnalist.  Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

„Aceste povestiri încearcă să găsească un echilibru între perspectiva noastră subiectivă – care ne face să vedem ceva cutremurător în tot ceea ce ni se întâmplă – și perspectiva vastă a universului, în care micile noastre drame și dureri nu sunt la fel de importante.“  – Etgar Keret

Urmărește mesajul transmis de Etgar Keret, cititorilor români cu ocazia apariției volumului de povestiri Haide, zboară odată în colecția „Raftul Denisei“ aici.

Greutatea de a fi părinte și pierderea, familia și singurătatea, războiul și joaca de-a războiul, tați care devin iepuri și pești de aur, crime și, în cele din urmă, iubirea și memoria defilează toate în tablourile pe care le schițează Keret, forțând parcă limitele genului și obținând un concentrat de proză elegantă și alertă. Universuri întregi ce se nasc din primele fraze deviază dintr-odată de la normalitatea aparentă, pentru a ajunge în cele mai surprinzătoare locuri.

„În povestirile lui afli duioșie, și înțelepciune, și elocință, și transcendență, tocmai datorită faptului că aceste virtuți se află cu prisosință în Etgar însuși. E o bucurie că el și opera sa există pe lume, făcând lumea mai bună.“ – George Saunders, autorul romanului Lincoln între viețiMan Booker Prize 2017

„Un volum năucitor de proză scurtă. În lumea lui Keret, capriciul ascunde deseori o înțelepciune dureroasă, iar durerile sunt veșnic punctate de umor. Dacă ar exista o reîncarnare a lui Kafka ca autor comic în Tel Aviv, probabil că așa ar arăta operele sale. […] Singurul lucru pe care Keret nu izbutește să-l facă este să scrie o poveste care să plictisească.“ – The Guardian

Un eveniment Humanitas Fiction #live pe paginile de streaming ale editurii: Facebook – Humanitas Fiction și Youtube Humanitas.  Înregistrarea audio va fi ulterior disponibilă pe paginile de podcast ale Grupului Humanitas: Spotify https://spoti.fi/3pdxUCI, Apple  https://apple.co/2RnzcP6, Google , Soundcloud  și Deezer


Etgar Keret s-a născut pe 20 august 1967, la Tel Aviv, în familia unor evrei supraviețuitori ai Holocaustului. Este unul dintre cei mai reprezentativi scriitori israelieni contemporani, scenarist, regizor și autor de benzi desenate. Povestirile sale au apărut în The New York TimesLe MondeThe New YorkerThe GuardianThe Paris Review și Zoetrope. A publicat mai multe volume de povestiri care au devenit bestselleruri, fiind traduse în 42 de limbi — Tzinorot (Conducte, 1992, 2004), Ga’aguay Le-Kissinjer (Mi-e dor de Kissinger, 1994), Ha-Kaytana Shel Kneller (Tabăra de vară a lui Kneller, 1998), Anihu (Eu sunt el, 2002), Și, deodată, cineva bate la ușă (Pitom Dfika Ba-Delet, 2010; Humanitas Fiction, 2018) și Haide, zboară odată (Takala Bi-Ketzeh Ha-Galaxia; Humanitas Fiction, 2021), cu care a câștigat în 2018 Premiul Sapir și National Jewish Book Award for Fiction. Keret este autorul câtorva cărți pentru copii și al volumului de memorii Șapte ani buni (Seven Good Years, 2015; Humanitas, 2018). A primit în 2016 Charles Bronfman Prize și English Pen Award și, în calitate de regizor, în 2007 a câștigat împreună cu soția sa, Shira Geffen, Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes pentru filmul Meduzot. În 2010, statul francez i-a acordat titlul de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. În prezent predă la Facultatea de Litere a Universității Ben-Gurion din Negev și la Facultatea de Cinematografie a Universității din Tel Aviv.

Volumul de povestiri Haide, zboară odată de Etgar Keret este citit de Radio Guerrilla.