Eliza

Foto: Mihai Constantineanu

Eliza a lăsat ochii în tricoul de pe care Mickey Mouse o privea cu mutra lui nostimă și pusă pe șotii. Nu-l mai purtase de multă vreme și parcă celebrul personaj o mustra. Lasă tablele Elizo, viața-i scurtă!

Pe ușă a intrat o fată pe tocuri împingând un cărucior de room-service cu două cești cu cafea și două pahare cu apă, l-a lăsat între cei doi. I-a făcut lui Samuel un semn scurt arătându-i ceasul apoi s-a întors spre ușă și Eliza a putut să observe că șortul negru și scurt al tinerei era pus pe pielea goală. Samuel se adâncise în telefon și răspundea grăbit la mesaje, degetele lui fine se jucau pe ecranul lunecos, din când în când bărbatul suspina. Eliza a sorbit din cafea cu ochii pe pereți, admirând tablourile care păreau valoroase, nu prea se pricepea.

– Cafeaua e adusă din Islanda, s-a trezit din senin el.

– Nu știam că Islanda e așa celebră pentru cafea, a râs Eliza. Unde or cultiva-o că acolo e numai pământ bocnă.

 – Eu am cumpărat-o de pe strada Skólavörðustígur. De la o tipă, Guðrún.

– Asta explică multe, s-a strâmbat Eliza.

– De ce tot cauți explicații? s-a minunat Samuel. Nu poți trăi doar așa…pur și simplu? De ce Guðrún, de ce table ruginite în curte? Guðrún era o femeie superbă cu părul roșu ca în tablourile lui Dante Gabriel Rosetti. Ea și cu Laugheiður erau ceva…Mai ales ea…Beata Beatrix cu părul roșu. Mulțumește-te cu puțin, am învățat de la ele, puțină cafea, puțină dragoste, puțini prieteni. Are și frigul șarmul lui, cineva tot o să vină să-ți încălzească picioarele.

– Ar cam trebui să plec…

– Bea-ți cafeaua, nu te grăbi. Faza cu ceasul de mai dinainte a fost dintr-un acces de gelozie.

– Tipa cu șorțul?

Samuel s-a mistuit iar printre mesajele din telefon de data asta tasta lent într-un acces de melancolie. Eliza a terminat cuminte cafeaua, apoi și-a luat rămas bun, putea să nu o conducă, știa ieșirea.

În stradă, Eliza a realizat că se înnoptase.

3.

Să se facă ora două și ea să nu adoarmă nu se mai întâmplase de multă vreme. Vorbise cu soțul ei la telefon înainte să se bage în pat și asta îi sporise neliniștea. Îi povestise și lui despre tablele din curte, nicio reacție, altfel banalități, cum e vremea, mai e puțin până la Crăciun.

Casa-șantier se înălța în mintea ei ca o construcție gigantică și plină de enigme iar în curtea Elizei bietele table se sprijineau rușinate de zid, noaptea le speriase, parcă își cereau și scuze că sunt încă acolo. Dacă nu le-a adus nimeni, se gândea femeia, dacă nu are nimeni nevoie de ele, dacă s-au refugiat singure? Se băgase în pat cu tricoul cu Mickey Mouse și încerca să adoarmă. A doua zi o să vină Samuel la cafea iar ea o să arate ca o stafie, nu stabiliseră nimic, simțea ea că o să apară. În visul scurt al dimineții, în cel mai bun somn, i-au apărut Elizei și Guðrún și Laugheiður îmbrăcate în șorturi negre scurte și plimbând tăvi pline cu cești aburinde. Tocurile scoteau zgomote sparte, parcă mergeau pe podele de fier, părul lung și roșu al lui Guðrún semăna cu o mantie care ștergea în același timp și praful. Două servitoare! S-a auzit un zgomot din pereții visului. Toc-toc, toc-toc, toc-toc, toc-toc, toc-toc!

Toc-toc, toc-toc!

Eliza s-a trezit buimacă, bătea cineva la ușă.

(Fragment de roman în lucru, mai 2020)


ALINA GHERASIM – n. 1973, București, Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania secția Pictură; 1992–1998 Universitatea Naționala de Arte București Clasa profesor pictor Henry Mavrodin.

Activitate ca scriitoare – Cărți publicate

2016 – Cartea de proză scurtă “Femeia – valiză”, editura Oscar Print, 2016. Lansată la târgul internațional de carte Gaudeamus 2016.

2017 – Cartea de proză scurtă „Colonia de cormorani”, editura Oscar Print, 2017.

2017 – Romanul pentru copii „Noemi știe ea de ce”, editura Oscar Print, 2017

2018 – Romanul pentru copii „Noemi știe ea de ce e la Paris”, editura Oscar Print, 2018  Prezentare autor la librăria “La doua bufnite”, Timișoara.

2018 – Târgul Internațional de carte Gaudeamus – Lansare „ARMOR”, proză scurtă.

2019 – Heidelberg – Lectură publică. Roman și proză scurtă. Asociația A.I Cuza din Heidelberg

2019 – Târgul Internațional de carte Gaudeamus – Lansare roman „Liniște, începe apusul!”, editura Oscar Print