Ce e val, ca valul trece ?
Fotografia de copertă este o imagine foarte sugestivă despre dificultatea de a îți păstra libertatea, ca definiție a identității personale, într-o societate colectivistă. Este un cadru din filmul german Valul. Experimentul unui profesor care creează, împreună cu elevii săi, o mișcare socială, ca exemplu pentru cursul despre autocrație.
Mișcarea pleacă la drum fără obiective, dar cu disciplină și satisfacerea sentimentului de apartenență la grup. Deja este foarte bine, restul urmează ca un tăvălug: uniforma, identitatea vizuală, întrajutorarea celor din grup. Apoi respingerea Celuilalt, care devine străin și barbar.
Valul devine rapid o forță care scapă de sub control. Tinerii își oferă libertatea și energia fără să știe prea bine pentru ce. Merită să acționezi în acest fel, ca să îi disciplinezi?
La final, profesorul le arată că deveniseră o pepinieră pentru o mișcare extremistă, le mai lipsea o cauză pentru care să înceapă violențele. Ar fi putut pleca în mijlocul lor ca să dea foc orașului. Erau gata să îl urmeze. Și el a fost gata să se ia în serios, ca lider al mișcării. Puterea corupe, indiferent de statutul pe care îl ai.
La începutul experimentului elevii spunea că, datorită educației, este imposibilă reapariția totalitarismului în Germania. Vă adresez întrebarea care rămâne după vizionarea filmului: Este cultura noastră democratică atât de puternică încât să rezistăm unui Val, oricare ar fi el?
Este libertatea de care ne bucurăm o valoare atât de bine interiorizată, sau suntem vulnerabili la o chemare la luptă, care ne va da un sens vieții și o apartenență la grup, în numele unor valori sau principii înșelătoare ?
Ciprian Apetrei este profesor de filosofie și jurnalist, stabilit în Franța. Ca orice ploieștean, este pasionat de politică. Colaborează cu mai multe publicații din România. Fondator al platformelor independende de jurnalism Marginalia și RoZoom Press. Este autorul volumului de povestiri L’Homme à sa fenêtre. Iubitor de fotografie.