Cărțile verii 2021: Lansarea romanelor „Despre Grace“ și „Portofoliul fugii“, pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu
Marți, 13 iulie, ora 19.00 vă invităm să participați pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr.45) la lansarea romanelor Despre Grace de Anthony Doerr, autorul bestsellerului Toată lumina pe care nu o putem vedea (traducere de Cornelia Dumitru) și Portofoliul fugii de Julie Orringer (traducere de Alina Cârâc) recent apărute în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu, cărțile verii 2021 la Editura Humanitas Fiction.
Participă: Alina Purcaru, scriitoare, Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro, Cristina Stănciulescu, jurnalistă și Alice Teodorescu, lector Fundația Calea Victoriei . Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.
Pe durata evenimentului, toate cărțile Humanitas Fiction vor putea fi achiziționate din Librăria Humanitas Kretzulescu cu 15% REDUCERE. Detalii în librărie, în ziua evenimentului.
Un eveniment Humanitas Fiction #LIVE pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu și #ONLINE pe paginile de streaming ale editurii: Facebook – Humanitas Fiction și YouTube – Humanitas . Înregistrările audio vor fi ulterior disponibile pe paginile podcast ale Grupului Humanitas: Spotify https://spoti.fi/3pdxUCI, Apple https://apple.co/2RnzcP6, Google, Soundcloud:și Deezer
Accesul publicului este permis, în limita numărului de locuri disponibile pe scaun. Evenimentul se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor dispuse în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 și a adoptării unor măsuri de relaxare.
- Despre Grace de Anthony Doerr, autorul fenomenului editorial Toată lumina pe care nu o putem vedea
Câteodată să iubești poate însemna și să părăsești, să fugi speriat, să alegi suferința prezentului, cu speranța unui alt viitor. Însă fiecare alegere are un preț care, mai devreme sau mai târziu, trebuie plătit. David Winkler e un bărbat liniștit și retras, un hidrolog îndrăgostit de peisajele înzăpezite din Alaska și pasionat de studiul cristalelor de zăpadă. Uneori vede ca prin vis lucruri care mai apoi se petrec aievea cu o precizie tulburătoare. Datorită unei asemenea viziuni o cunoaște pe Sandy, femeia de care se va îndrăgosti. Mai târziu însă, într-un coșmar obsesiv, își vede fiica, pe Grace, murindu-i în brațe. Răvășit, David nu se mai gândește decât să fugă cât mai departe de familie, de casă și destin.
„Fiecare pagină emană extaz în fața naturii; o algebră infinită și subtilă a rezonanțelor și conexiunilor între minți, vieți, obiecte, lumină, simțuri și vreme.“ – The New York Times
Născut la 27 octombrie 1973 la Cleveland, Ohio, Anthony Doerr a absolvit Bowling Green State University. Primul său volum de povestiri, The Shell Collector, apărut în 2002, se bucură de un succes remarcabil, primind mai multe premii: Barnes & Noble Discovery Prize, Rome Prize, New York Public Library’s Young Lions Fiction Award. Își continuă cariera de scriitor cu romanul Despre Grace (About Grace; Humanitas Fiction, 2021), unul dintre cele mai frumoase și convingătoare debuturi ale noului secol, publicat în 2004 și încununat în 2005 cu Ohioana Book Award, fiind finalist la PEN USA Fiction Award în același an. A urmat, în 2007, cartea de memorii Four Seasons in Rome. Un nou volum de povestiri, Memory Wall, apărut în 2010, îi aduce în 2011 The Story Prize și Ohioana Book Award. Povestirile lui Anthony Doerr au câștigat patru O. Henry Prizes și au fost antologate în The Best American Short Stories, The Anchor Book of New American Short Stories, The Scribner Anthology of Contemporary Fiction. Toată lumina pe care nu o putem vedea (All the Light We Cannot See; Humanitas Fiction, 2016), publicat în 2014 și devenit bestseller internațional, este considerat de critici una dintre cele mai ambițioase și mai spectaculoase opere de ficțiune, dar și unul dintre marile romane ale secolului XXI. În 2015 a câștigat Pulitzer Prize și Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction. A mai primit Australian International Book Award, iar în 2014 a fost finalist la National Book Award. Este tradus în peste cincizeci de țări. Cloud Cuckoo Land, al treilea roman al său, foarte așteptat, apare în septembrie 2021.
- Portofoliul fugii de Julie Orringer
Cu naziștii pe urmele lor, pe rute ocolitoare pornind din Marsilia, trecând prin Spania și Portugalia, destinația fiind Statele Unite, pasagerii clandestini ai jurnalistului american Varian Fry, artiștii „degenerați“, traversează Europa – cu trenul, cât încă frontierele sunt deschise, pe jos, când altfel nu se mai poate –, se ascund la bordul navelor care se îndreaptă spre Martinica, un exod periculos, deseori frizând inconștiența. Varian Fry obține pașapoarte și vize, cu zecile, uneori tocmește cărăuși, construiește o întreagă rețea clandestină și perfect funcțională, care operează din vila Air Bel, situată la câțiva kilometri de vechea Marsilie. Pe lângă echipa lui Fry, rezidenții vilei, așteptând momentul plecării, sunt Victor Serge, Laurette și fiul lor, Vlady, André Breton, soția lui, Jacqueline Lamba, și Aube, fiica lor. Vila devine un spațiu în care arta, în toate formele sale, nu cedează nimic violenței înconjurătoare, dar și locul unde se consumă încet tensiunile și dramele: lista celor care trebuie salvați nu mai este formală, ci se întrupează în fiecare dintre refugiații aflați în căutarea disperată a unui sprijin, iar Varian Fry trebuie să decidă singur. La fel cum trebuie să decidă în propria viață.
„Varian Fry a aprins o flacără mică și puternică într-o lume a întunericului, iar în mâinile pricepute ale lui Julie Orringer – sub vraja prozei sale magistrale, prin portretele fine pe care le realizează, prin structura de thriller clasic de spionaj și prin redarea însuflețită a acelei lumi frumoase și teribile –, strălucirea curajului lui Fry, umanitatea sa fragilă și rezistența neclintită răspândesc o lumină inepuizabilă peste propriile noastre vremuri tulburi.“ – Michael Chabon
Julie Orringer s-a născut în 1973 la Miami, în Florida. A studiat la Cornell University și deține un masterat în ficțiune de la Iowa Writers’ Workshop. În prezent, predă literatura la Brooklyn College și Stanford University, iar în trecut a ținut cursuri la Columbia University, Princeton University, NYU, University of Michigan și California College of the Arts. A debutat în 2003 cu volumul de povestiri How to Breathe Underwater, care a devenit New York Times Notable Book, San Francisco Chronicle Best Book of the Year și a câștigat Northern California Book Award. Povestirile ei au apărut în publicațiile Paris Review, McSweeney’s, Ploughshares, Zoetrope: All-Story etc. și în multe antologii: The Best New American Voices, The Pushcart Prize Anthology, Granta Book of the American Short Story, The Scribner Anthology of American Short Fiction. Pentru ele a primit numeroase premii, printre care Paris Review’s Plimpton Prize, două Pushcart Prizes, de două ori Yale Review Editor’s Prize. În 2010 publică primul roman, The Invisible Bridge, devenit bestseller New York Times și nominalizat la Orange Prize în 2011. Al doilea roman, Portofoliul fugii (The Flight Portfolio, Humanitas Fiction, 2021), îi apare în 2019 și e inclus de publicațiile The Washington Post, The Wall Street Journal, Entertainment Weekly și Observer printre cele mai bune cărți ale anului. A beneficiat de burse de creație din partea Guggenheim Foundation, National Endowment for the Arts, Cullman Center de la New York Public Library, Radcliffe Institute for Advanced Study de la Harvard, MacDowell Colony și Yaddo. Cărțile ei au fost traduse în douăzeci de limbi.