Seară japoneză dedicată volumului „O dimineață de iubire pură“ de Yukio Mishima, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 11 decembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară japoneză dedicată volumului de povestiri O dimineață de iubire pură de Yukio Mishima, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, bestseller al editurii la Gaudeamus2019. Vor participa: Mio Sekiya, atașatul cultural al Ambasadei Japoniei în România, Matei Oprina, jurnalist, Andreea Sion traducătoarea volumului și Mirela Murgescu, istoric. Șerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru“ va fi moderatorul întâlnirii. În partea a doua a evenimentului, plecând de la tematica volumului, publicul va asista la o prezentare despre ritualurile, superstițiile și obiceiurile legate de dragoste și îndrăgostire în Japonia.
Un eveniment în parteneriat cu Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru“. Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook.
Iubiri monstruoase sau iubiri fără noroc, relații sordide sau de un erotism care transcende tabuurile, personaje care sfidează orice morală și sunt, unele, capabile de crime – cinice sau pasionale – și victime nevinovate. Nimic nu este banal în lumea imaginată de scriitor, nimeni nu poate spera la un final fericit. Cele șapte povestiri reunite în volumul O dimineață de iubire pură sunt tot atâtea miniaturi detaliate care concentrează în desenul lor întreaga complexitate a stilului și viziunii lui Mishima.
„Volumul de povestiri O dimineață de iubire pură proiectează o lumină aparte asupra operei lui Mishima și este indispensabil oricărui cititor interesat de universal marelui scriitor japonez.“ – France Culture
„Prin profunzimea
analizei psihologice, Mishima este comparabil cu Stendhal, iar în explorarea
personalităților distructive, ne amintește de Dostoievski.“ – The Christian
Science Monitor
Deși acoperă douăzeci de ani din creația literară a autorului (1946-1965), cele
șapte povestiri ale lui Mishima reunite în volumul de față sunt surprinzător de
unitare, centrate în jurul marii teme a iubirii și dezvăluind un scriitor
fascinat, încă de la debut, de transgresiune. Dacă experiența inițiatică prin
care un băiat descoperă iubirea într-un peisaj magic de pe litoral ne frapează
inițial prin romantismul său exaltat (deși sugestia unei realități funeste nu
poate fi ignorată) – O poveste despre un promontoriu este scrisă în timp
ce autorul nu are nici douăzeci de ani –, în O dimineață de iubire pură
– povestea unui cuplu îmbătrânit care încearcă să-și mențină vie dragostea prin
jocuri erotice perverse – găsim explicite cinismul și viziunea sumbră despre
sexualitate care caracterizează întreaga operă a lui Mishima. Aceste două
povestiri încadrează alte cinci texte în care sunt explorate povești de cuplu
tragice sau sordide, mereu analizate cu luciditate crudă.
De trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură, prozatorul, poetul și dramaturgul Yukio Mishima este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolului trecut. Kimitake Hiraoka, pe numele său adevărat, se naște la 14 ianuarie 1925 la Tōkyō într-o familie de samurai și începe să scrie încă de la vârsta de 12 ani. La 16 ani debutează în prestigioasa revistă Bungei-Bunka. Pentru a-și ascunde activitatea literară față de tatăl său, adept al unei educații stricte, adoptă pseudonimul Yukio Mishima. În 1943 se înscrie la Facultatea de Drept a Universității Imperiale din Tōkyō, pe care o absolvă în 1947. În 1949 îi apare romanul Confesiunile unei măști (Humanitas Fiction, 2011), care îl propulsează în rândul celor mai cunoscuți scriitori ai noii generații. Mishima începe astfel o carieră literară fulminantă, publicând constant romane, printre care se numără: Sete de iubire (1950; Humanitas Fiction, 2014), Tumultul valurilor (1954; Humanitas Fiction, 2010), Templul de aur (1956; Humanitas Fiction, 2013), După banchet (1960; Humanitas Fiction, 2015), Amurgul marinarului (1963; Humanitas Fiction, 2017), Viață de vânzare (1968; Humanitas Fiction, 2018), Soare și oțel (1970; Humanitas, 2008). Tetralogia Marea fertilității cuprinde romanele Zăpada de primăvară (1968; Humanitas Fiction, 2009), Cai în galop (1969; Humanitas Fiction, 2010), Templul zorilor (1970; Humanitas Fiction, 2011) și Îngerul decăzut (1970; Humanitas Fiction, 2012). Autor prodigios, Mishima a scris numeroase povestiri și 33 de piese de teatru. Volumul O dimineață de iubire pură (Humanitas Fiction, 2019) conține o selecție din povestirile autorului din perioada 1946-1965. Întreaga lui viață a fost marcată de preocuparea obsesivă pentru codul onoarei samurailor (vezi eseul său Calea samuraiului, apărut în 1967; Humanitas, 2007). Aceasta îl va împinge pe 25 noiembrie 1970, ziua în care încheie Îngerul decăzut, la gestul sinuciderii rituale prin seppuku.
Volumul O dimineață de iubire pură de Yukio Mishima este recomandat de Bookhub.ro și de Radio România Cultural.