„Grădinarule, tu cine ești?” (fragment)

Foto: Mihai Constantineanu

Mintea Evei aducea și alte imagini din trecut. Femeia le privea ca pe un film mut, zâmbea, se strâmba, clipea des. Brățările reveneau. Erau atât de frumoase, Evei i-au dat lacrimile. Noian, vine de la Noe. Și-a adus aminte și de plictiseala care o cuprindea în amiezele de vară, de tristețea din dosul ferestrelor șiroind toamna târziu, de fulgii grei care cădeau muți unii peste alții în preajma Crăciunurilor petrecute în singurătate. Parcă nu era singură, avusese și un soț, mai mereu absent, plecat cu visele lui undeva departe. O dimineață de vară a tăiat totul în două ca o katana, lipind de gard niște fierătanii urâte. Apoi au revenit brățările, albul impecabil al restaurantului, ochii negri ai lui Samuel. Trandafirii sunt finalul poveștii, sau începutul? Chemarea la rugăciune se topea în vuietul deșertului ca într-un sfârșit de lume.

Eva a sărit în picioare ca arsă.

– CUM!? Matilda? Caomhánach e soția lui Samuel? În cazul ăsta sunt doi nebuni.

– Ba deloc. Sunt doi foști profesori dintr-o școală de provincie din ploioasa Anglie, un orășel plicticos le-a dat planurile peste cap, ei doreau ceva măreț de la viață. Matilda era profesoară de chimie, Samuel de sport. Viața lor era anostă și într-o bună zi s-au gândit să facă un plan care să le aducă celebritatea, se poartă. Să fie și ei în văzul lumii, cum sunt vedetele de reality show. Și să se umple de bani, bineînțeles. Planul lor a mers de minune. Pentru o vreme au spart gașca, au vândut tot ce aveau în Anglia, Matilda a venit pe insulă să pregătească terenul, Samuel s-a mutat într-o țară din estul Europei și s-a apucat de niște afaceri cam dubioase, dar alea accelerează câștigurile, pricepi? Acolo probabil că l-ai cunoscut. Samuel călătorea mult, și-a strâns o echipă din care fac parte și eu și „nomazii”, inclusiv „mama” mea. Sunt o gașcă de actori de mâna a doua. Samuel s-a băgat în combinații chiar periculoase și când a aflat de oribilul atentat pus la cale în orașul în care locuiai tu și unde avea și el chabarethul – aici grădinarul a graseiat frumos – ți-a trimis un bilet de avion să te cari de acolo. Manipulator sau salvator? Depinde doar de tine cum îl vezi. Orașul în care locuiai tu a fost ras de pe fața pământului, un atentat. Se pare că au scăpat doar patru oameni, două femei și doi bărbați. Pe femei le căutăm acum, mai sunt două Eve de adus.

– Grădinarule, tu cine ești? Eva se așezase înapoi pe covoraș, aproape că nu clipea.

– Un regizor ratat. Un tânăr regizor ratat la timp, vreau să zic. Ca să nu pierd vremea cu regretele pe la bătrânețe. Mie, Samuel mi-a dat un rol ingrat. Eu am condus o echipă care convingea bărbați din întreaga lume să-și ducă femeile pe vase de croazieră și să le lase ușor-ușor pe nemulțumite pe insulele din arhipelagul de aici pentru reeducare. Toată lumea avea de câștigat cum ar veni. Femeile se simțeau în largul lor, cu toalete și cumpărături, nesfârșite ore de pălăvrăgeală, bârfe cât cuprinde iar bărbații lor își vedeau de treabă nestingheriți, cel puțin o vreme.

– Și Matilda?

– Noduroasa are misiunea de a le reeduca pe nestăvilite, să le scoată din cap pretențiile absurde, feministe și să le întoarcă la calitatea lor inițială, cea de Eva de dinainte de păcatul originar.

– Aha.

– S-a stabilit un program chimic și hormonal de reechilibrare pentru liniștea femeilor. Matilda, cu noul ei tabel periodic, cam extravagant dacă e să mă întrebi. Guðrún și Laugheiður au fost cireașa de pe tort, o notă de seducție din nordul îndepărtat. Samuel s-a îndrăgostit de roșcată.

– E monstruos ce spui. Și cele o mie de femei înecate?

– Au murit pe altarul științei.

– Albinele tale de sacrificiu….Oribil!

– O născocire….unde ai mai auzit tu de albine care să moară așa aiurea?

– Totul e un fals. Sunteți niște monștri!

– Bine ai venit pe planeta Pământ!

(fragment din roman în lucru – Alina Gherasim – octombrie 2020)


ALINA GHERASIM – n. 1973, București, Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania secția Pictură; 1992–1998 Universitatea Naționala de Arte București Clasa profesor pictor Henry Mavrodin.

Activitate ca scriitoare – Cărți publicate

2016 – Cartea de proză scurtă “Femeia – valiză”, editura Oscar Print, 2016. Lansată la târgul internațional de carte Gaudeamus 2016.

2017 – Cartea de proză scurtă „Colonia de cormorani”, editura Oscar Print, 2017.

2017 – Romanul pentru copii „Noemi știe ea de ce”, editura Oscar Print, 2017

2018 – Romanul pentru copii „Noemi știe ea de ce e la Paris”, editura Oscar Print, 2018  Prezentare autor la librăria “La doua bufnite”, Timișoara.

2018 – Târgul Internațional de carte Gaudeamus – Lansare „ARMOR”, proză scurtă.

2019 – Heidelberg – Lectură publică. Roman și proză scurtă. Asociația A. I Cuza din Heidelberg

2019 – Târgul Internațional de carte Gaudeamus – Lansare roman „Liniște, începe apusul!”, editura Oscar Print